Σχολεία: Διαφορές Νότιας Κορέας & Ελλάδας

Ξανθίππη Αγγέλου, Ιωάννα Τάμου


Korea Greece schoolsΝότια Κορέα:

Στη Νότια Κορέα, τα εναλλακτικά σχολεία εξυπηρετούν δύο μεγάλες ομάδες του νεανικού της πληθυσμού. Η πρώτη ομάδα αφορά μαθητές που απέτυχαν στην παραδοσιακή εκπαίδευση της Κορέας. Κάποια από αυτά αναφέρονται σε μαθητές που εγκατέλειψαν το σχολείο κατά τη διάρκεια προηγούμενων σχολικών ετών, είτε οικειοθελώς είτε εξαιτίας πειθαρχικών κυρώσεων που δέχτηκαν σε αυτό. Η δεύτερη ομάδα αφορά τους νέους μετανάστες.

Η Κορεάτικη εκπαίδευση, όπως εφαρμόζεται και σε άλλες ασιατικές χώρες, βασίζεται στις εξετάσεις και στην απομνημόνευση. Μερικοί μαθητές και γονείς πιστεύουν ότι αυτό το είδος της εκπαίδευσης δεν μπορεί να βοηθήσει τον μαθητή, συνεπώς, επιλέγουν να πάνε σ’ ένα εναλλακτικό σχολείο, το οποίο προτείνει μία διαφορετική μαθησιακή μέθοδο.

Η σχολική χρονιά στη Νότια Κορέα ξεκινά τον Μάρτιο, και διαρκεί έως τον Φεβρουάριο. Η χρονιά διαιρείται σε δύο εξάμηνα: από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο και από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 8.00 και τελειώνουν στις 16.00, αν και οι μαθητές μένουν στο σχολείο μέχρι αργότερα το απόγευμα. Όλοι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στον καθαρισμό της τάξης τα απογεύματα. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν την κορεάτικη γλώσσα, μαθηματικά, φυσική, αγγλικά, κοινωνική αγωγή, ηθική εκπαίδευση, φυσική αγωγή, μουσική και καλλιτεχνικά.

Ελλάδα:

Η βασική εκπαίδευση στην Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη. Οι δύο πρώτες βαθμίδες περιλαμβάνουν έξι χρόνια φοίτησης. Η παιδεία στην Ελλάδα είναι δωρεάν όπως και τα βιβλία των βαθμίδων αυτών.

Τα σχολεία επιδιώκουν την ενεργή στάση των μαθητών και όχι την παθητική . Τα παιδιά μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες, να εκφράζουν απόψεις και να αποφασίζουν δημοκρατικά. Στόχος του σχολείου είναι οι μαθητές να έχουν θετική στάση απέναντι στη μάθηση. Ο δάσκαλος κατέχει τον ρόλο τού μεταδότη γνώσεων. Η διδασκαλία στρέφεται στην κατανόηση τού περιεχομένου των κειμένων, στην ανάπτυξη ενδιαφερόντων και στην πνευματική συμμετοχή των μαθητών κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η λειτουργία του σχολείου στηριζόταν πάντα στην ικανότητα και τη φιλοτιμία του δασκάλου

Η σχολική χρονιά ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο και τελειώνει στα μέσα Ιουνίου και χωρίζεται σε δύο τετράμηνα. Οι ώρες λειτουργίας των σχολείων ξεκινούν από τις 8:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι η Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία, Ιστορία, Αρχαία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία, Μουσική, Καλλιτεχνικά, Γυμναστική, Πληροφορική, Τεχνολογία και ξένες γλώσσες.