Σχέσεις γονέων και εφήβων

Αναστάσιος Τούτουζας


Από την στιγμή που ένα παιδί μπει στην εφηβεία χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με ένα παιδί πριν την εφηβεία. Για να μην υπάρχουν εντάσεις με τους εφήβους η λύση είναι η συζήτηση. Είναι απαραίτητο οι έφηβοι να συζητούν για όλα τα θέματα που τους απασχολούν με τους γονείς τους προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα αυτά.

Ιδιαίτερα οι έφηβοι έχουν μια αναπτυγμένη σχέση εμπιστοσύνης, αλλά και αλληλεπίδρασης με την μητέρα τους καθώς εκείνη είναι ο βασικός φορέας κοινωνικοποίησης των εφήβων. Ο ρόλος του πατέρα σαφέστατα δεν είναι λιγότερος καθώς παίζει μεγάλο ρόλο τόσο στα έφηβα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Στα κορίτσια λειτουργεί ως πρότυπο για τον μελλοντικό σύζυγό τους, ενώ στα αγόρια σαν πρότυπο για την συμπεριφορά τους καθώς επίσης οι έφηβοι εμπιστεύονται τον πατέρα τους για θέματα θρησκευτικά ή πολιτικά.

Θα ήταν καλό οι έφηβοι να συζητούν και με τους δύο γονείς τους θέματα όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός ή οι φιλίες τους. Βέβαια στις μέρες μας ο χρόνος ενασχόλησης των γονέων με τους εφήβων έχει μειωθεί λόγω του φόρτου εργασίας των γονέων. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού αλλά και στην σχέση του με τους γονείς του.

Η συμπεριφορά αλλά και ο αλληλοσεβασμός των γονέων μεταξύ τους έχει αντίκτυπο στις σχέσεις των νέων με συγγενείς ή φίλους τους αλλά και με όλο το κοινωνικό τους περιβάλλον. Επομένως ο ρόλος των γονέων είναι σημαντικός ως προς στην δόμηση μιας υγιούς σχέσης απέναντι στους επαναστατημένους και σαστισμένος εφήβους των ημερών μας.